فلاحت‌پیشه گفت: ایران، با اتکا به توان بومی، در برابر بزرگ‌ترین تجهیزات نظامی و زرادخانه‌های غربی ایستاده است. بی‌تفاوتی چین و روسیه در برابر این بی‌عدالتی، نهایتاً دودش به چشم خود آنها خواهد رفت.

دود جنگ ایران و اسرائیل عاقبت به چشم روسیه و چین خواهد رفت

بیش از یک هفته از حملات اسرائیل به اهدافی در خاک ایران می‌گذرد، اما آنچه بیش از انفجارها و آژیرها در افکار عمومی ایران طنین‌انداز شده، سکوت متحدان راهبردی این کشور است. اکنون، وزیر خارجه ایران، عباس عراقچی، اعلام کرده که راهی مسکو است تا با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدار و گفت‌وگو کند.

عراقچی در اظهاراتی رسمی، روسیه را «دوست ایران» خوانده و تأکید کرده: «ایران و روسیه از یک شراکت استراتژیک برخوردارند و ما همیشه با یکدیگر مشورت و هماهنگی داریم.»، اما شواهد میدانی از هفته نخست جنگ، روایت دیگری را بازگو می‌کنند. تا این لحظه، نه تنها خبری از حمایت نظامی یا حتی موضع‌گیری قاطع از جانب شریک استراتژیک ایران به چشم نخورده، بلکه پوتین در یکی از معدود اظهارنظرهایش گفت که «تهران اساساً از آنها کمکی نخواسته است.»

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس، در گفت‌وگویی با رویداد۲۴، با لحنی تلخ و انتقادی گفت: بر این باورم جنگی که هرگز نباید شکل می‌گرفت، متأسفانه شکل گرفت. شخصاً بیش از دو دهه—۲۲ سال—تلاش کردم تا ایران وارد چنین دامی نشود و اکنون، بیش از همه، از وقوع آن متأثر و ناراحت هستم.

او ادامه داد: واقعیت آن است که اکنون زمان دفاع فرارسیده و ملت ایران باید خود را جای سربازانی بگذارند که در دشوارترین شرایط ممکن، در حال جنگ هستند. اما پرسش اصلی اینجاست: چین و روسیه، به عنوان قدرت‌های جهانی، در این نبرد چه نقشی ایفا کرده‌اند یا خواهند کرد؟ پاسخ این است: هیچ.

فلاحت‌پیشه با اشاره به رویکرد سرد مسکو و پکن، تأکید کرد که این کشورها هرگز «نگاه راهبردی» به ایران نداشته‌اند. با این حال، او هشدار داد که بی‌تفاوتی آنها در برابر مقاومت ایران می‌تواند در نهایت به ضرر خودشان تمام شود: «ایران، با اتکا به توان بومی، در برابر بزرگ‌ترین تجهیزات نظامی و زرادخانه‌های غربی ایستاده است. بی‌تفاوتی چین و روسیه در برابر این بی‌عدالتی، نهایتاً دودش به چشم خود آنها خواهد رفت.»

او به‌صراحت ادعای پوتین مبنی بر اینکه ایران از آنها کمکی نخواسته را «تلاشی برای فرار از بدهی‌های تاریخی‌شان» تعبیر کرد و افزود: ملت ایران، پیش‌تر، بیش از حد لازم، تاوان جنگ اوکراین را پرداخت کرده است. اما در آغاز این جنگ، شاهد اتخاذ مواضعی کاملاً منفعلانه از سوی روسیه و چین بودیم. وقتی ایران موفق شد شرایط جنگ را به وضعیت پایاپای برساند، روس‌ها با بی‌اعتنایی گفتند ایران چیزی نخواسته است.

این تحلیل‌گر مسائل امنیتی با اشاره به سامانه‌های دفاعی روسی که در لحظات بحرانی هیچ نقش مؤثری نداشتند، گفت: همان‌طور که به سامانه اس-۳۰۰ روس‌ها اتکا نکردیم، به دیگر حمایت‌های نیامده نیز متکی نخواهیم بود.

او هشدار شدیدی نیز به کشورهای مسلمان منطقه داد:اگر اسرائیل، با طبع خون‌آشام خود، از این جنگ جان سالم به در ببرد، آینده‌ای پر از تهدید در انتظار منافع کشورهای منطقه و به‌ویژه کشورهای غربی خواهد بود. متأسفم که برخی کشورهای اسلامی، که خود بارها از اسرائیل زخم خورده‌اند، اکنون صرفاً به تماشاگرانی منفعل تبدیل شده‌اند.

فلاحت‌پیشه در ادامه با اشاره به موضع آلمان گفت: صدر اعظم آلمان گفته که اسرائیل به نیابت از غرب، اقدامات کثیف را انجام می‌دهد. این یعنی غرب، اسرائیل را به جان ایران انداخته و در آینده نیز ممکن است همین نقش را در برابر چین و روسیه برایش تعریف کند و شاهد خواهیم بود که اسرائیل اقدامات کثیف را به نیابت از غرب علیه این دو قدرت انجام می‌دهد.

او با لحنی هشدارآمیز خطاب به چین، روسیه و کشورهای منطقه گفت: «اگر نمی‌خواهید در آینده یک بازیگر کثیف را تحمل کنید، امروز کمک کنید تا موازنه جنگ به سمت چنین بازیگری نرود.»

در نهایت، فلاحت‌پیشه تأکید کرد که ریشه کمک‌نکردن روسیه و عدم درخواست ایران، در نگاه غیرراهبردی دو طرف به یکدیگر نهفته است. اما با این حال، او نسبت به تغییر این وضعیت خوش‌بین است:باور دارم که در صورت پیروزی ایران بر شرایط جنگ، حتی چین و روسیه نیز ناچار به تغییر موضع خود خواهند شد.

Your Comment

You are replying to: .
captcha

آخرین مطالب